Eterično ulje anđelike se koristi u tretmanu

·Nadutosti stomaka   ·Gastritisa   ·Čireva na želucu i dvanestopalačnom crevu   ·Prehlade  ·Bronhitisa  ·Laringitisa  ·Upale pluća  ·Kolitisa   ·dečijih grčeva   ·trovanja alkoholom

Anđelika eterično ulje

Anđelika (Angélica archangélica) po jednom izvoru ime je dobila po priči da se nekim monasima javio arhangel Mihajlo i rekao im da žvaću koren anđelike za zaštitu od kuge. Po drugom arhangelski čin je iznad anđelskih, stoga i Angelika je iznad drugih biljaka roda angelika po svojim lekovitim osobinama.

Zalihe proizvoda

Vekovima unazad ova biljka iz porodice štitarica (rođaka anisa, kima, morača, mirođije, šargarepe ali i otrovnice kukute) uživla je veliki ugled u borbi protiv zaraznih bolesti. U srednjevekovnoj Evropi koren angelike nosili su oko vrata da bi izbeli grip. Ovaj običaj zadržao se sve do Drugog Svetskog Rata. Prvih godinu dana decu su kupali vodom u kojoj je bio potopljen ovaj koren. Ovo se smatralo efikasnim sredstvom za zaštitu od kuge, tifusa, ali i urokljivih očiju.

Angelika je bogata esencijalnim uljem koje čitavoj biljci daje prijatan miris. Međutim treba razlikovati esecijalno ulje dobijeno iz korena od onog koje se dobija destilacijom semena angelike, jer se njihov sastav donekle razlikuje.

Koren je najlekovitiji deo biljke, dobar za varenje jer ima gorak ukus, koji sa eteričnim uljima stimuliše probavni sistem i podstiče apetit. Preporučuje se i za oporavak od anoreksije i malaksalosti. Koristi se i kod reume, bolesti jetre i žuči, kao i menstrualnih tegoba.

Anđelika je i delotvoran ekspetorans, jer podstiče izlučivanje sluzi iz disajnih organa. Sadrži ulja koja deluju protivupalno i suzbijaju infekcije, pa pomaže kod bronhitisa i upale pluća. S druge strane, jedinjenje osthol sprečava zgrušavanje krvi, zbog čega se preporučuje za lečenje tromboze. Esencijalno ulje korena anđelike sadrži retke sastojke, kao što su monoterpeni, felandreni, kumarine- arhangelicin, umbeliferon i bergapten. Kumarini biljku čine blagim sedativom i učvršćuju san, a smanjuju napetosti.

U terapeutske svrhe koristi se kao tečni ekstrakt, tinktura, eterično ulje ili osušeni koren za čaj. Dnevno se uzima 1,5 do 3 g ekstrakta, a tinktura u dve do tri doze od 20 kapi razblaženih u malo vode, neposredno pre ili posle obroka.

Što se tiče eteričnog ulja, Nemci kao dobri poznavaoci narodne medicine, savetuju da se dnevno dva, tri puta uzme tri ili najviše četiri kapi. Čaj se pravi od jedne kašike suvog korena, koji se kuva deset minuta u 2 dl vode i pije dva puta dnevno, sveže napravljen, neposredno pre ili posle obroka.

Najsnažnije delovanje angelika ispoljava u lečenju opšte klonulosti i slabosti organizma, malaksalosti koja je izazvana preteranom nervnom ili fizičkom iscrpljenošću ili je posledica tek preležanih bolesti. Ovaj koren je nezamenljiv kao sredstvo za oporavak i vraćanje snage rekonvalescenata. Angelika jača mišiće, čini čoveka lakšim i bodrijim i ubrzano eliminiše loše sokove iz tela, čime doprinosi potpunom ozdravljenju.

Starijim osobama se preporučuje upotreba nekog sredstva u čijoj je osnovi ova čudesna biljka. To može biti nastoj na vinu, alkoholatura ili liker od nje koji se uzima u malim dozama jedan do dva puta na dan, uvek pre jela, kao i druga stimulativna sredstva, a efekat je zadivljujući: podizanje tonusa, povećanje radne sposobnosti i izdržljivosti, izoštravanje sluha, vida i memorije.

Stariji, ali i svi ostali treba da znaju: uz redovno korišćenje ovog stimulansa opada notreba za kafom i drugim tonizirajućim napicima koji sadrže kofein, ali i rastaču i troše energetske resurse organizma. Tako će korist od uzimanja preparata od angelike biti dvostruka: organizam će imati više energije za rad, nestaće nuspojave koje prate uzimanje kafe, koka-kole, pepsi-kole i sličnih pića, kao što su nesanica, nepravilan rad srca, nervna napetost i rastrojstva crevnog trakta.

Koren angelike sadrži fitoestrogene sustance, pa se posebno preporučuje protiv bolnih menstruacija i simptroma menopauze. Esencijalno ulje angelike rastvoreno u nosećem ulju (od badema ili jojobe) je odlično sredstvo za negu kože, naročito za dame starije od 40 godina.

Preparati anđelike ne uzimaju se za vreme trudnoće i dojenja, ne preporučuju dijabetičarima, kao ni za osobama koje u terapiji koriste antikoagulanse (protiv zgrušavanja krvi). Duži boravak na suncu takođe nije preporučljiv za one koji koriste ovu biljku. Zbog sastojka fumarokumarina, ona je osetljiva na svetlost, pa može doći do pojave osipa nalik alergiji.

 

 

 

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!