Eterično ulje hajdučke trave se koristi u tretmanu
·Zaustavljanja krvi  ·Hemoroida ·Čireva želuca i dvanestopalačnog creva  ·Regulisanja lučenja žuči  ·Probavnih problema  ·Amenoreje  ·Normalizaciju menstruacije  ·Valunga  ·Opekotina ·Lečenju rana  ·Nesvestice   ·Migrene  ·Upale materice i jajnika  ·Laukoreje  ·Žutica  ·Lupanje srca   ·Šećerne bolesti  ·Bolova u kostima  ·Kožne bolsti: psorijaza, bradavice

Hajdučka trava eterično ulje

Hajdučka trava (Achillea millefolium) ili hajdučica, ranjenik,.. je dobila ime po mitološkom starogrčkom junaku Ahilu, koji je prema ilijadi ovim biljem lečio rane. Lat. millefolium znači: tisućulistnik. Ima široku medicinsku primenu. Kod nas je ime dobila time što su je nosili hajduci uz sebe, kao melem za lečenje rana i zaustavljanje krvarenja.

Zalihe proizvoda

Hajdučka sadrži vitamina K, etarskog ulja, gorku materiju ahilein, flobatanina, malo nekog cijanogenetskog glikozida, akonitne kiseline i gume. Etarsko ulje je ponekad plavo zbog azulena, što zavisi od fiziološkog varijeteta i načina i vremena destilacije. Sadrži cineola, pinena, kariofilena, tujona, borneola, mravlje i valerijanske kiseline (slobodne i vezane) i dr. Staro ulje je mrke boje. Destilacijom hajdučice s vodenom parom kod nas se proizvodi etarsko ulje, koje se koristi u medicini, farmaciji, parfimerijama i kozmetici. Ukoliko je ovo ulje tamnije plave boje, utoliko se više ceni i skuplje plaća, jer ima više azulena, od koga potiče lekovitost ulja i hajdučice. Odabiranjem (selekcijom) mogu se dobiti varijeteti hajdučice sa mnogo etarskog ulja tamnoplave boje.

 

Hajdučka trava ili stolisnik čisti i jača krv i probavne organe. Posebno je korisna za lečenje jetre, slezene, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, katara u crevima i želucu, zatim grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u kstima i ledjima, neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih šuljeva, nesanice, raznih osipa i čireva. Čaj od stolisnika korisno deluje i leči ispucane ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kod lečenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju sprovesti i kure čišćenja krvi. Takodje se upotrebljava kod angine pektoris. Kod nervnih osoba preporucuje se češće pranje celog tela rashlađenim čajem od stolisnika i to ujutru i uveče. Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažuju nervne bolove.

Smanjuje teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno deluje na lečenje šećerne bolesti, naročito u početnom stadijumu. Korisna je i kod prekomernog krvarenja.

Stolisnik spada medu lekovita sredstva koja deluju svojim gorkim ukusom na sluznicu želuca, pa tako podstiče izlučivanje želudačnog soka, a samim tim pobuđuje apetit.

Povoljno deluje na resorpciju hrane. Lekoviti preparati sa stolisnikom, odnosno mešavina čajeva, pomažu kod gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crevima. Kalijum, koji je sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka, te tako posredno utiče na rad srca, uspešno se koristi i kod ženskih bolesti.

 

Hajdučka trava je naš najpoznatiji i najčešće upotrebljavani lek, kako iznutra tako i spolja. To je gorak aromatik. Nekad je i u školskoj medicini uživala vrlo dobar glas kao tonik, stomahik, stimulans, antispazmodik, emenagog i febrifug. Dobro deluje protiv hemoroida . Kod nas hajdučicu narod upotrebljava protiv najrazličitijih bolesti; čak i istucanu stavljaju je na rane i uboje (dejstvo tanina, azulena i cineola). Daje se protiv katara želuca i creva, smetnji u bubrezima i jetri i dr. Narod ima veliko poverenje prema ovoj drogi. Eksperimentima je utvrđeno da ahilein ima hemostatična svojstva i da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica. Tako je objašnjena vekovna upotreba hajdučice u narodnom ranarstvu. Hajduci su uvek nosili fino samlevenog i kroz »svileno sito« (dakle, najfiniji prah) prosejanog lista hajdučice, koji su stavljali na rane i u melem za lečenje rana. Tanini i etarsko ulje doprinose sprečavanju zagnojavanja rana i njihovom brzom zarašćivanju i Ublažavanju bola. Ekstrakt, a pogotovu etarsko ulje od hajdučice ulazi u sastav kozmetičkih preparata za sunčanje da bi se sprečilo crvenilo i druge neželjene posledice nastale usled naglog i neopreznog sunčanja.

Zbog nedostatka raspoloživih naučnih dokaza, tinktura hajdučke trave se ne preporučuje u trudnoći, tokom dojenja i osobama alergičnim na neki od sastojaka tinkture.

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!