1. Podstiče menstruaciju

Zanimljivo je da je pelin dobio ime po grčkoj božici Artemidi (Artemisia absynthium), za koju se verovalo da je ženama olakšavala porođaj.

Osim što pomaže kod ublažavanja menstrualnih bolova, trebalo bi da ga koriste i žene koje nemaju redovnu menstruaciju.

Ipak, ne bi trebalo da ga koriste žene koje imaju obilne menstruacije, jer podstiče krvarenje. Trudnice nikako ne bi trebalo da konzumiraju pelin jer je on poznato abortivno sredstvo.

2. Pomaže kod želudačnih tegoba

Gorki ukus pelina pospešuje varenje i ubrzava metabolizam, a kad nas uhvate ovi problemi, najbolje bi bilo pripremiti čaj od pelina. Upravo gorčina ove biljke ima najbolje zdravstvene dobrobiti jer potiče rad crevnih žlezda.

3. Pomaže kod mršavljenja

Upravo zato što pospešuje varenje i rad creva, pelin je odličan dodatak osobama koje skidaju kilograme. Detoksikacija čajem od pelina pomaže u lečenju gojaznosti i šećerne bolesti, zato što čisti naš organizam.

4. Pomaže kod bolova i otoka

Ako vas uhvati bol u leđima, ili osećate hroničnu bol u zglobovima, obloga od pelina bi mogla da pomogne. Skuvajte čaj, njime natopite gazu i stavite direktno na bolno mesto.

5. Protiv crevnih parazita

Jedna od najčešćih upotreba pelina je uklanjanje crevnih parazita. Istraživanja su pokazala je je ovo jedan od najboljih lekova protiv pantljičare. Za najbolje rezultate, pomešajte ga s orahom.

6. Protiv neprijatnog zadaha

Pelin je odličan za želudačne tegobe, a one su najčešći uzrok neprijatnog zadaha. Ulje pelina razredite i stavite na četkicu za zube. Nakon nekoliko pranja, pelin bi trebalo da ukloni neprijatni zadah iz usta. Pelin je odličan i za uklanjanje naslaga na jeziku.

7. Pomaže kod upale grla

Kako biste ublažili bolove koje uzrokuje upaljeno grlo, skuvajte čaj od pelina i isperite grlo grgoljenjem. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno i primetićete olakšanje.

Call Now ButtonPozovite odmah!