Eterično ulje ruzmarina se koristi u tretmanu

Samo za spoljnu upotrebu:  ·Prehlada ·Bolova  ·Alergija  ·Ćelavosti   ·Slabog pamćenja  ·Slabe cirkulacije   ·Pada imuniteta   ·Celulita  ·Peruti

Ruzmarin eterično ulje

Ruzmarin (rosmarinus officinalis)  je uvek uživao veliki ugled kod naroda već od najstarijih vremena, a neki običaji u vezi sa upotrebom ruzmarina održali su se do danas. Ružmarin podstiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te na taj način poboljšava koncentraciju i leči glavobolju.

Zalihe proizvoda

Ova biljka ima sedativna, diuretska i antiseptična svojstva, a smatra se da je posebno učinkovita kod slabosti i neuralgije. Travari koriste ruzmarin za nesvesticu, koja se javlja zbog problema s ravnotežnim centrom u uhu, nervna oboljenja, ispiranje usta radi neugodnog daha i za groznicu. Sastojci ruzmarina jačaju imunološki sustav, a protivupalna svojstva mogu ublažiti jake napade astme. Stimulativno djelovanje ruzmarina može dovesti do poboljšanja funkcije jetre i sekrecije žučne vrećice, što doprinosi poboljšanju opšteg stanja celog organizma. Iz knjige Ljekovito bilje i njegova upotreba, R. Wilforta saznajemo da se u narodnoj medicini koriste cetovi ruzmarina, izdanci u cvetu, a najčešće listovi. Čaj se koristio se za lečenje duševne iscrpljenosti, loše probave, slabe prokrvljenosti, za čišćenje krvi i bledoće, za lečenje slabog sluha i vida, te za pospešenje izlučivanja mokraće.

Alkoholna otopina ruzmarina služi kao sredstvo za masažu kod reumatizma mišića, živčanih bolova, glavobolje i duševne i tjelesne iznemoglosti. Ruzmarin prokuvan u kozjem mleku koristio se kao lek protiv tuberkuloze, a kao oblog je bio lek protiv raka. Ulje koje se dobiva destilacijom listova ili grančica, sastavni je dio ruzmarinove masti i tinkture za rane. Ruzmarin je poznati tonik za mozak koji masažom poboljšava koncentraciju i pamćenje. Povećava unos kiseonika u receptore, blagi je stimulant, a već je dugo cenjen zbog svoje sposobnosti ublažavanja glavobolje, migrene, te blage do umerene depresije.

Istraživanja pokazuju da ruzmarin sadrži visok nivo ruzmarinske kiseline, koji deluje kao blagi analgetik i antioksidant, što ga čini korisnim kod lečenja upala, kao što su artritis i oštećenja zglobova. Tonik i antioksidant, ruzmarin podstiče probavu i protok krvi kroz telo, što je posebno korisno za one osobe sa niskom energijom, osobito ako je povezano sa niskim krvnim pritiskom ili lošim apetitom. Ruzmarin pomaže kod oporavka od dugotrajnog stresa i hronične bolesti. Smatra se da stimulira nadbubrežne žlezde te se koristi posebno kod oslabljenosti, osobito uzrokovanom slabom cirkulacijom i probavom. Neka istraživanja su pokazala da je ruzmarin bogat izvor antioksidanta i protuupalnih spojeva za koje se misli da pomažu u jačanju imunološkog sistema. Također, pokazuju da se korištenjem ove biljke smanjuje učestalost raka dojke, debelog creva i pluća na pola. Ruzmarin je sastavni dio u tinkturama za cirkulaciju glave i mozak, zajedno sa ginkom i gotu kolom. Takve tinkture se često koriste i za pomoć kod problema opadanja kose.

Upozorenje: Za spoljnu upotrebu! Vrlo retko mogu se javiti alergijske reakcije na neke od komponenti eteričnog ulja ruzmarina. Uopšteno ga treba izbjegavati u trudnoći, premda se lokalna i kozmetička upotreba može dopustiti u dozama do 2,5% u biljnom baznom ulju. Izbegavati primjenu ruzmarina na celo telo (npr. masažom) kod ljudi s visokim krvnim pritiskom, osim u lokalnoj primeni (zglobovi).

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!