Eterično ulje kamilice se koristi u tretmanu

dermatitisa, detoksikacija, ekcema, poticanje rada bubrega, poticanje rada jetre, psorijaza, regeneracija kože, strije, tretiranje opekotina, tretiranje ožiljaka, anticelulit

Eterično ulje šargarepe

Šargarepa (Daucus carota) također poznata i pod nazivom mrkva, potiče iz Avganistana, a tokom istorije preneta je u sve zemlje sveta. Šargarepa je jedno od najzdravijih povrća, jer sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka.

Zalihe proizvoda

Svi delovi ove biljke sadrže eterično ulje, koje im daje specifičan miris.

Кoreni sadrži karoten, tiamin, riboflavin, pantotenske i askorbinske kiseline, šećere (4,5–15%), flavonoide, eterična ulja, umbeliferon, soli kalcijuma, fosfora, gvožđa, elemente u tragovima – kobalt, bakar, bor, jod i dr. Seme divlje mrkve sadrži do 1,6% eteričnog ulja, čiji su sastavni delovi α- i β-pinen, limonen, geraniol, citral, karotol, azaron, itd., masno ulje, uključujući petrozelin gliceride palmitinske, oleinske i linoleinske kiseline. Cvetovi sadrže flavonoide kvercetin i kaempferol, kao i antocijaninska jedinjenja. U plodovima do 20% masnog ulja, kao i derivati flavona.

U sastavu esencijalnog ulja iz nadzemnog dela divljeg mrkve pronađene su sledeće komponente: α- i β-pinen, kampen, sabinen, α- i β-felandren, α- i γ-terpinen, limonen, n-cimolin, Dautzen, β-element, kariofilena, hamazulen, γ-cadinene, bergapten karotol, daukol, aporenon, iuniperkamfora, geraniol, geranil et al. Eterično ulje iz korena divljeg šargarepe sadrži a- i p-pinen, karotol, alifatičnim aldehidima, mravlju i sirćetnu kiselinu.

Geraniol ima antibakterijsku aktivnost protiv difterije i hemolitičkog streptokoka.

Sadržaj karotina kod mrkve je manji samo od slatke paprike. Šargarepa i sok od šargarepe propisuju se pacijentima sa hipo i avitaminozom A. Eksperimentalno je utvrđeno da šargarepe aktiviraju intracelularne redoks procese, regulišu metabolizam ugljenih hidrata i imaju antiseptička, anti-inflamatorna, analgetska i zaceljujuća svojstva. Lečenje sokom od šargarepe preporučuje se kod obolelih od poremećaja metabolizma minerala (žučna kamenca, metabolički poliartritis), sok od šargarepe se preporučuje u prvim danima nakon infarkta miokarda, kao i kod trudnica, dojilja i dece. Sok od svježe mrkve se koristi i za anemiju, hipoacidni gastritis. Međutim, sveža šargarepa i sok od mrkve kontraindikovani su kod uklanjanja ulkusa i enteritisa.

Od semena mrkve dobija se Daukarin, koji je skup flavonoida, koji ima spazmolitično, vazodilataciono dejstvo na koronarne i periferne krvne sudove, opušta glatke mišiće i ima je smirujući efekat na centralni nervni sistem. Daukarin je korišćen za hroničnu koronarnu insuficijenciju, koja se manifestovala bolom u srcu i grudima nakon fizičkog napora.

Šargarepa je odavno visoko cenjena u kozmetici, smatrajući je eliksirom zdravlja i lepote. Kod suve i naborane kože, sok od šargarepe se koristi ne samo unutra, već i spolja, za hranljive maske.

 

 

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!