Eterično ulje timijana se koristi u tretmanu

·Gastritisa  ·Gorušice  ·Glista i parazita u organizmu   ·Gljivica   ·Kandide  ·Zadaha  ·Menstrualnih bolova   ·Kašlja   ·Akni  ·Angine   ·Bronhitisa

Timijan eterično ulje

od strane | јун 5, 2019

Timijan (Thymus vulgaris) eterično ulje dobija se iz sveže biljke u cvetu, destilacijom pomoću vodene pare. To je bezbojna tečnost koja brzo menja boju u crvenožutu ili crvenomrku. Jakog je mirisa na timol, aromatičnog i ljutog ukusa. Eterično ulje timijana je antiseptik, ekspektorans, bronho-spazmolitik, stomahik i anthelmintik.

Zalihe proizvoda

Timijan ili pitoma majčina dušica, vrtni timijan i timas, je aromatična, začinska i lekovita biljka. Ulazi u sastav mnogih lekova protiv običnog i velikog kašlja.

U antičkoj Grčkoj timijan su smatrali simbolom hrabrosti, elegancije i stila. Stavljali su ga u vodu za kupanje ili nanosili na telo kao sredstvo za jačanje i okrepljenje. Svežnjeve timijana su palili na javnim mestima i pred hramovima. Rimljani su otkrili da je veoma dobar začin u jelima. U vreme Krstaških ratova devojke su kitile strukovima timijana rane svojih ratnika, kao znak junaštva. U srednjem veku pripisivano mu je svojstvo da olakšava varenje, zaustavlja štucanje i pomaže protiv ujeda otrovnih zveri.

Etarsko ulje je izvrsno antiseptičko sredstvo. Ulazi u sastav pasta za zube i vodica za ispiranje usta. Kod promuklosti i bolova u grlu koristi se kao čaj za grgoljanje. Herba, ulje, a naročito timol, koriste se protiv crevnih parazita. Timijan je, zbog visokog sadržaja tanina, antidijaroik. Koristi se i kod grčeva, slabog varenja, hroničnog gastritisa, dispepsija. Ublažava menstrualne bolove i glavobolju, leči akne i nečistu kožu. U svim ovim slučajevima pomažu i kupke od timijana. Upotreba timola je kontraindikovana u trudnoći i kod enterokolitisa.

List (Thymi folium) je deo biljke sa najvećim sadržajem etarskog ulja i tanina. Iz prikupljene droge izdvaja se etarsko ulje (Thymi aetheroleum) i timol (Thymi thymolum). Timijan sadrži 0,5-2,5% etarskog ulja, malo smole, oko 10% tanina, gorke materije i saponozide.

Etarsko ulje timijana dobija se iz sveže biljke u cvetu, destilacijom pomoću vodene pare. To je bezbojna tečnost koja brzo menja boju u crvenožutu ili crvenomrku. Jakog je mirisa na timol, aromatičnog i ljutog ukusa. Kvalitetno ulje mora imati između 20% i 42% fenola (timol i karvakrol). Osim toga ulje sadrži cimen, borneol, linalol, pinen i dr. Etrasko ulje timijana je antiseptik, ekspektorans, bronho-spazmolitik, stomahik i anthelmintik. Upotrebljava se spolja za utrljavanje (10%) i služi za izradu oficinalnog tečnog opodeldoka (Liminentium Opodeldoch liquidum, Ph.Jug.II). Zbog znatnog sadržaja fenolskih sastojaka (timol i karvakrol) dobar je antiseptik, pa se koristi za izradu kozmetičkih preparata, a ima i spazmolitičko dejstvo.

Hemijski sastav etarskog ulja različit je kod različitih varijeteta, gajenih ili samoniklih oblika. Timol se izdvaja samo iz onih ulja koja imaju visok sadržaj timola. Timol se u ulju izdvaja u obliku bezbojnih kristala karakterističnog mirisa, aromatičnog i ljutog mirisa.

Antiseptični i antibakterijski efekat timola prema mnogim mikroorganizmima je oko 30 puta jači, a četiri puta manje toksičan od fenola, odnosno karbolne kiseline. Uz to, timol je jak fungicid. Zbog prijatnog mirisa i ukusa, upotrebljava se u vodama za usta i pastama za zube, u obliku 5%-nog alkoholnog rastvora za dezinfekciju kože i lokalno lečenje gljivičnih obolenja, za konzervisanje urina u kliničkim laboratorijama, itd

 

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!