Eterično ulje vratića se koristi u tretmanu

·Reume  ·Gihta   ·Čira na želudcu  ·nadutosti ·Epilepsije  ·Migrene  ·Histerije  ·Malarije žuči ·Žutice   ·Zatvora   ·Pijelonefritisa   ·Urolitijaze ·Šuge   ·Peruti

Vratić eterično ulje

Vratić (Tanacetum vulgare) visoko aromaična biljka s kojom treba biti oprezan prilikom unutrašnje upotrebe, primenjuje se u veoma malim dozama jer je u vecim kolicinama otrovna. U tim malim količinama je izrazito zdrava. U spoljnjoj upotrebi navodi se kao posvetljivač i čistač kože.

Zalihe proizvoda

U fitoterapiji je korišten kod infekcije nematodama, površinski kao antiskabioz i kod pruritusa, a posebno kod glista u djece. U nekim zemljama se koristi kod želučanih, crevnih i bolesti žuči, ali se zbog sadržaja tujona savjetuje izbegavati samolečenje

Istraživanja na životinjama pokazala su antispastičko, koleteričko, anthelmintičko, antifungalno, antihiperkolesteremijsko i hipoglikemijsko djelovanje. Jedno dokumentirano kliničko istraživanje pokazalo je poboljšanje kod pacijenata sa žučnim i jetrenim bolestima.

Tokom cvetanja, cvetovi sadrže alkaloide (0,04–0,5%), polisaharide, proteine, glikozide, organske kiseline (tanacetične i galalne), tanine i gorke supstance, vitamine (askorbinska kiselina, rutin, karoten), oksiflavononski glikozid; u semenu – masno ulje. Tansi ima sposobnost da akumulira mangan.

Cvetovi i listovi sadrže eterično ulje, čija količina zavisi od vremena sakupljanja i od mesta rasta. Najveći sadržaj eteričnog ulja (od 1,5 do 2%) primećen je tokom perioda cvetanja. Prinos eteričnog ulja iz svežih cvetnih biljaka je u proseku 0,1 – 0,2%, od suvog – 0,2 – 0,3%. Eterično ulje cveća i listova je tečnost žute ili zelenkasto-žute boje. Glavna komponenta eteričnog ulja je β-thuion. Osim toga, ulje sadrži a-thujone, pinen, L-kamfor i borneol, kao i biciklični seskviterpenski nezasićeni dioksil laktontanacetin. Sadržaj ketona (tujon i kamfor) u sibirskim biljkama kreće se od 0 do 61%. Ako biljke rastu na suvom uzvišenom mestu, sadržaj ketona u ulju je mnogo veći nego u slučaju kada biljke rastu u gustim šikarama, u niskim i senovitim mestima.

Ulje vratića sadrži toksični keton – β-tujon. Simptomi trovanja su brz i slab puls, teški gastritis, jake spazme i konvulzije. Iako se većina trovanja dogodila kod unosa ulja, moguće je i trovanje prahom i infuzom pa se upotreba ne preporučuje. Vratić sadrži i seskviterpene koji mogu izazvati alergijsku reakciju koja se očituje kao kontaktni dermatitis.

 Dešavalo se da dođe do trovanja stoke kada ima velike količine vratića u senu, a samo mala količina je dovoljna da da mleku upečatljiv gorak ukus.

U drevnom Egiptu se koristila za balzamovanje trupova.

Trudnicama i dojiljama zabranjeno. U većim kolicinama otrovna. Može izazvati povracanje, proliv, poremecaje nervnog sistema, pobacaj, itd… Uglavnom se primenjuje u homeopatskim dozama

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!