ETERIČNA (ETARSKA) ULJA

Predstavljaju lipidnu frakciju biljaka. To su proizvodi posebnih biljnih ćelija ili se stvaraju u međućelijskim prostorima, veoma jakog su mirisa i na papiru ostavljaju mrlje koje brzo isparavaju. Predstavljaju smešu različitih jedinjenja: aldehida, ketona, alkohola i različitih i mnogobrojnih masnih kiselina. Obrazuju se u svim delovima biljke, ali u njima nisu raspoređena ravnomerno već su u najvećoj količini prisutna u listu, korenu, cvetu i plodu. Zastupljeni su u jako malim količinama, svega oko 1% od ukupne težine biljke pa je tako za dobijanje npr. 1 g etarskog ulja potrebno utrošiti oko 4 kg kruničnih listića ruže.

Primenjuju se u medicini, proizvodnji finih sapuna, prehrambenoj industriji, a koriste se i u kozmetici, za dobijanje parfema i drugih kozmetičkih preparata. Biljke koje sadrže eterična ulja nazivaju se aromatične biljke. Mnoge od njih se koriste kao lekovite.

SLATKI PELIN

Slatki pelin se prvenstveno koristio kao prirodni lek protiv malarije, a kasnije je uočeno njegovo lekovito dejstvo za jačanje imuniteta. Utvrđeno je takođe i njegovo dejstvo na ćelije kancera..

DIVLJI ORIGANO

Deluje višestruko: protumikrobno, protivgljivično, protivparazitno (Giardia duodenale), protivupalno, antioksidativno, zatim pomaže u regulaciji šećera, smiruje grčeve (spazmolitik), omekšava sluz (mukolitik), pomoć je kod klimakteričnih tegoba, a naročito se preporučuje kod upornih infekcija.

TIMIJAN MAJČINA DUŠICA

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

INFORMACIJE

Uslovi korišćenja
Način kupovine
Uslovi isporuke
Pravo na odustajanje
Najčešća pitanja

KONTAKT

Prvomajska 2/E
11080 Zemun Beograd Srbija
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!