Eterično ulje vreska se koristi u tretmanu

·bolesti želuca i creva  ·gripe i prehlade  ·bolsti pluća i bronhitisa  ·reume  ·infekcije  ·potencije  ·umora i nervoze

Vresak eterično ulje

Vresak (Satureja Montana) naziva se u narodu još i čubar, čubrica, beli vresak. daje eterično ulje bogato fenolima i nije popularno u kozmetici. Prije svega je izvanredno antibakterijsko i antivirusno ulje. Djeluje imunostimulirajuće i tonizirajuće na cijeli organizam. Indicirano je kod bakterijskih plućnih infekcija, gastrointestinalnih i urogenitalnih infekcija.

Zalihe proizvoda

Vresak (Satureja Montana) je po sastavu blizak čubru i namena mu je uglavnom slična, upotrebljava se kao karminativ, sredstvo za ublažavanje crijevnih i želudčanih grčeva i kao sredstvo za ublažavanje podražaja na povraćanje. Spominje se i njegovo povoljno djelovanje kad plućnih bolesti. Kao i kod svakog drugog biljnog pripravka svakako prije uporabe treba potražiti savjet stručne osobe i slijediti upute. Još od antičkih vremena čubar i vresak smatrali su se lekovitim biljkama.

Vekovima se koristi ne samo u Srbiji već i u različitim delovima sveta i kao prirodni lek za potenciju i druge probleme seksualne prirode, koji dovode do seksualne disfunkcije kod muškaraca i žena. Zbog afrodizijačkih osobina, vresak zovu i “biljka ljubavi”. U njenu moć su verovali Stari Grci i Rimljani, koji su je vekovima koristili kao afrodizijak.

I u svetu vresak je prihvaćen kao prirodni lek i začin za različite kulinarske specijalitete. Pomaže kod različitih gastrointestinalnih tegoba, kao što su grčevi, nadimanje, mučnina i dijareja. Delotvoran je i kod bronhijalnog gušenja, bolova u grlu, menstrualnih poremećaja praćenog grčevima. Ukoliko se razblažen utrlja na mesto uboda pčele ili ose, donosi trenutno olakšanje.

Kao što možemo videti, nema aspekta ljudskog organizma koji nije pokriven ovim magičnim napitkom napravljenim od ove biljke koja raste na Rtanj planini. U današnje vreme, o biljci se vodi računa, toliko da je nedavno zabranjeno masovno branje i sakupljanje vrijeska jer se neverovatno proredio.

Osobe sa kardiovaskularnim problemima, uzimaju vresak kako bi zaštitili srce, očuvali krvne sudove, snizili LDL holesterol i uredili krvni pritisak. Zna se da neki ljudi upotrebljavaju listove i cvet vreska kako bi dezinfikovali posekotine, ranice i umirili mesta uboda paukova ili insekata. Detoksikacija organizma se započinje izbacivanjem viška tečnosti, a vresak može u tome pomoći.

Osnovno poznavanje biljke Satureja montana daje na znanje da svi ovi povoljni zdravstveni efekti dolaze od timola, karvakola i tanina kojih ima u značajnom procentu. Uz to, vresak sadrži piridoksin, vitamin A, E, C, niacin i tiamin.

Listovi Satureje sadrže mnoge esencijalne isparljive uljane fenole kao što su timol i karvakol, kao i jedinjenja kao što su linalul, kamfen, kariofilen, terpineol, mircen i druge terpenoide.

Timol, jedno od važnih esencijalnih ulja, prema naučnim otkrićima ima antiseptične i antigljivične karakteristike.

Takođe, još jedno fenolno jedinjenje u ovoj biljci, karvakrol, inhibira rast mnogih vrsta bakterija uključujući E. coli i Bacillus cereus. Karvakrol je, dakle, upotrebljen kao dodatak zdravoj ishrani i konzervans zbog svojih antibakterijskih osobina. Takođe, daje prijatan gorak ukus hrani.

Maloj deci ,trudnicama i dojiljama se ne preporucuje bez strucnog saveta sa aromaterapeutom.

 

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!