Eterična ili esencijalna ulja su smese isparljivih, biološki aktivnih jedinjenja dobijenih iz biljnog materijala najčešće destilacijom, a ređe i presovanjem (kora citrusa).

Iako ih nazivamo uljima, njihova molekularna struktura i konzistencija je vrlo različita od biljnih ulja na koja smo se navikli. Eterična ulja su nemasne, isparljive tečnosti izuzetno kompleksnog sastava. To su materije koje imaju po čak i nekoliko stotina sastavnica. Da bi eterična ulja osim lepog mirisa imala terapijsko, psihoemotivnu i energetsko delovanje potrebno je da budu prirodna i kvalitetna.

Na tržištu su nažalost prisutna ulja sumnjive kvaliteta pa pri kupovini treba biti vrlo oprezan.: Кako prepoznati kvalitetna eterična ulja? Кako se dobijaju eterična ulja? Da bi se ekstrakti biljaka mogli nazvati eteričnim uljima, moraju se dobiti na jedan od ovih načina:

-destilacijom (velika većina eteričnih ulja)

-presovanjem (ulja usplođa citrusa)

-direktnim zagrevanjem biljne mase bez destilacije (redak način dobijanja)

Ostali ekstrakti dobijeni drugim načinima ne nazivaju se eteričnim uljima.

Pogledajte ponudu

Eterična ulja origana, bosiljka, vreska, slatkog pelina, anđelika, smilja, žalfije, komorača..

Eterično ulje Miloduha, Kadifice i Vreska

Кonkreti nastaju ekstrakcijom mirisnih komponenti iz svežih ili suvih biljaka pomoću nekog organskog rastvarača. Ukoliko se ekstrakcija radi iz biljnih smola onda se tako dobijeni produkt ekstrakcije naziva rezinoida. Ako se konkret ili rezinoida podvrgnu daljoj ekstrakciji alkoholom etanolom dobija se tzv. apsolut.

Sintetičke ili prirodne smese ili mešavine mirisa s prirodnim eteričnim uljima ne smeju se nazivati eteričnim uljima, već samo mirisima (INCI: fragrance). Postoje i potpuno prirodni mirisi koji se koriste u prirodnoj kozmetici, no oni se ne koriste u aromaterapiji: njih nećete stavljati u difuzer, aroma-lampice, inhalirati ili koristiti u aroma-masaži.

Destilacija

Destilacija nezavisno o vrstama destilacije (vodeno-parna destilacija, parna destilacija, destilacija pod sniženim pritiskom), uređaji za destilaciju se sastoje od: dela s vodom u kojem će se voda grejati dok se ne oslobodi para dela s biljnim materijalom kroz koji će prolaziti para i posuda u kojem će se vodena para i eterično ulje hladiti i prelaziti nazad u tekući oblik (kondenzuje). Osim eteričnog ulja, nastaje i vodeni sloj zasićen eteričnim uljem, odnosno hidrolat ili cvetna vodica. Destilacija je sve samo ne jednostavna. Svaka biljka se destiliše na drugačiji način. Neke se destilišu sveže, neke usitnjene, neke suve i usitnjene … Tu je i tvrdoća / mekoća vode, temperatura, trajanje destilacije, pritisak, itd.

Pogledajte ponudu

Eterična ulja origana, bosiljka, vreska, slatkog pelina, anđelika, smilja, žalfije, komorača..

Hladno ceđenje

Hladno ceđenje je postupak kojim se dobijaju eterična ulja iz kore citrusa. Sitnim iglicama kora se izbuši, a zatim se podvrgava ceđenju. Tako dobijena ulja neki aromaterapeuti nazivaju esencijama kako bi ih razlikovali od eteričnih ulja dobijenih destilacijom. Ona nisu potpuno isparljiva kao ulja dobijena destilacijom vodenom parom, pa ostavljaju mrlje na mestu gde kapnu nakon što isparavanjem deo ispari.

Кako deluju eterična ulja?

Jedno eterično ulje sadrži na stotine hemijskih jedinjenja, stoga delovanje eteričnih ulja na ljudski organizam još uvek nije u potpunosti razjašnjeno. Zna se da hemijske komponente eteričnih ulja farmakološki deluju na tkiva i organe, te hormonski i nervni sistem. Eterična ulja svojim mirisom deluju i na raspoloženje i emocije – putem receptora u nosu informacija koju nosi miris direktno odlazi u mozak, a postoji još i skriveno feromonski delovanje. Takođe, svako ulje ima svoju energiju, kojom možemo delovati na ljudsko energetsko polje. Upravo zbog te sposobnosti delovanja na nekoliko različitih nivoa istovremeno, eterična ulja idealno služe holističkom pristupu čoveku i njegovim potrebama. Holistički pristup pokušava dovesti u ravnotežu sve aspekte ličnosti i time delovati na očuvanje zdravlja pojedinca.

Кako koristiti eterična ulja?

Eterična ulja se koriste na različite načine: inhalacioni, dermalno, oralno, vaginalno i rektalno … Кoriste se u kupkama, kozmetici, kuvanju … Кod nas je do pre desetak godina, zbog preovlađujuće engleske verzije aromaterapije, bila najzastupljenija metoda dermalne primene putem aromamasaže, te putem aroma lampica.

Nakon nekoliko godina prisustva naučno zasnovane aromaterapije, gde smo se upoznali s inhalacijama, difuzerima, aroma-kozmetikom te oralnom, vaginalnom i rektalnom primenom (ova tri načina sprovode stručnjaci).

 

Postupak dobijanja eteričnog ulja destilacijom

Pogledajte ponudu

Eterična ulja origana, bosiljka, vreska, slatkog pelina, anđelika, smilja, žalfije, komorača..

Eterična ulja i koža

eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu veoma brzo ulaze u organizam, stoga se gotovo nikad ne koriste nerazređena. Da bismo smanjili brzinu ulaska, eterična ulja na kožu nanosi razređena u biljnim uljima. Biljna ulja su masna ulja, kao npr. bademovo ulje, maslinovo ulje, avokadovo ulje i sl. Time postižemo nekoliko ciljeva: smanjujemo eventualna oštećenja kože do kojih može doći zbog nanošenja čistog eteričnog ulja na istu, sprečavamo nagli ulazak eteričnog ulja u organizam (neka ulja sadrže toksične komponente, i zbog naglog ulaska u organizam mogu izazvati neprijatne nuspojave). Takođe, sporija apsorpcija omogućava duže prisustvo terapijskih komponenti u krvi, ili na ciljanom tkivu.

Inhalacija eteričnim uljima

Inhalacije prvenstveno pomažu kod respiratornih tegoba, prehlade, gripa, upale sinusa, no udisanje eteričnih ulja preporučuje se i kod teskobe, depresije, pms-a, za bolju koncentraciju i pamćenje, za umirenje, bolje spavanje … diretnu inhalacije ipak izbegavamo kod ljudi sklonih spazmima bronha, kao što je kod astme, te kod novorođenčadi. Dodatan oprez potreban je kod hronične opstruktivne bolesti pluća te kod jakih akutnih upala gde je ponekad bolje izbeći inhalaciju kako ne bismo dodatno iritirali sluznicu. U tim slučajevima eterična ulja koristimo dermalno. Eteričnim uljima možemo se inhalirati na nekoliko načina.

Važno

Eterična ulja imaju svojstven, jak ukus koji može podstaknuti jaku reakciju organizma, stoga ih uvek treba uzimati u razređenom obliku. Ne preporučuje se deci, trudnicama i dojiljama te osobama preosjetljivim na eterična ulja. Također se ne preporučuje istovremena primjena ulja origana, te biljaka iz iste familije kao što su miloduh (Hyssopus off.), majoran (Origanum majorana), nana (Mentha piperita’), bosiljak (Ocicum basilicum), žalfija (Salvia off.), te lavanda (Lavendula off.). Kod spoljne primene izbjegavati dodir s većim površinskim ranama, očima, genitalijama. Ne stavljati eterična ulja direktno na mladeže i kožne tumore!

 Analiziranje kvaliteta etarskih ulja

 

Razdvajanje i analiza etarskog ulja – gasna hromatografija (GH) i kombinacijametoda gasna hromatografija – masena spektrometrija (GH/MS);

Analiza lako isparljivih komponenata uzorka – headspace analiza;

Analiza heksanskog ektrakta – gasna hromatografija (GH) i kombinacijametoda gasna hromatografija – masena spektrometrija (GH/MS).

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!