Eterično ulje komorače se koristi u tretmanu

·Bronhitisa   ·Laringitisa   ·Glista i parazita u organizmu   ·Gljivica   ·Kandide  ·Prehlade i kijavice  ·Optipacije   ·Kolitisa   ·Astme  ·Angine   ·Prekomernog znojenja  ·Kožne gnojnice   ·Dijabetesa

Miloduh eterično ulje

Miloduh (Hyssopus oficinalis) narodna imena: izop, blagovanj, ižop, veljen, vuzak. To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka i bila poznat kao “lek za sve bolesti”, a Grci i Jevreji smatrali su svetom. Nju je koristio i poznati grčki naučnik Hipokrat. Eterično ulje se koristi kako u konzervaciji i likerskoj, tako i u parfimerijskoj industriji.

Zalihe proizvoda

Od miloduha se dobija izuzetno kvalitetno eterično ulje, koje se savršeno slaže sa esencijalnim uljem lavande, kadulje, ruzmarina i kamfora. Zbog sadržaja timola koristi se i kao antiseptik, ili kao sastojak zubnih pasti. Da bi se dobilo što kvalitetnije eterično ulje miloduh se prvi put kosi sredinom avgusta, a drugi put u prvoj polovini oktobra.

Zahvaljujući izuzetnoj lekovitosti, miloduh je postao pravi izazov za naučnike širom sveta. Japanski istraživači su potvrdili da njegov ekstrakt deluje protiv hiperglikemije i dijabetesa, ali i protiv raznih kandida gljivica i određenih bakterija.

Hemijski sastav miloduha sadrži 0,3-1% etarskog ulja. Glavni sastojak etarskog ulja je 1-pinokamfen. Važniji sastojci su još i alfai beta-pinen, kamfen kao i nekoliko sekviterpetskih alkohola. Nadzemni delovi miloduha osim etarskog ulja sadrže flavonoide 5-8% tinina 3-6% gorkih materija, diosmin, hisopin i smolu. 

Smatra se lekom izbora za hronični bronhijalni katar, astmu, jačanje želuca, ublažavanje kašlja. Svoju efikasnost, miloduh je pokazao i protiv stvaranja prekomerne sluzi u crevima, slabosti organa za varenje, žutice. U 17. veku miloduh je razbacivan po sobi bolesnika, jer se verovalo da sprečava širenje infekcije. Služio je i za pročišćavanje hramova.

U narodnoj medicini u koristila se za dispepsiju , konstipaciju , anemiju i kao ekspektorans . U ruskoj narodnoj medicini lišće i cvetni vrhovi miloduha koristi se kao ekspektorans kod kronične upale gornjih dišnih putova (bronhitis, traheitis , laringitis), kao i kod bronhijalne astme, nervoze, angine, prekomernog znojenja, reumatizma , za kronični kolitis, kod nadutosti kao antihelminitik, diuretik i blagi tonik. Eksperimentalno je dokazano antimikrobno delovanje eteričnog ulja miloduha. Predloženo je da se koristi u smesi s bilo kojom masnom bazom kao lek za gnojne kožne bolesti stafilokoknog porekla. Infuzija i uvarak miloduha mogu se koristiti spolja za pranje očiju, za stomatitis, bolesti grla i promuklost, kao i za obloge za modrice, i kao sredstvo za zacjeljivanje rana.

 

 

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!