Eterično ulje žalfije se koristi u tretmanu

·Upala desni  ·Upala jajnika  ·Glavobolje  ·Infekcija   ·Bronhitisa   ·Astme   ·Hormonalnih poremećaja i PMS   ·Depresivnosti  ·Upale grle i angine

Žalfija eterično ulje

Žalfija (Salvia officinalis) ili narodski: kadulja ili pitomi je samonikla medonosna biljka koju su Rimljani i Grci još prije 2000 godina koristili i upotrebljavali za lečenje. Eterično ulje kadulje se koristi u medicini i kozmetici. Ima snažno protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje, snažan antioksidans te jedan od najboljih čistača i stimulatora limfe.

Zalihe proizvoda

Žalfija deluje antiseptično, pa se primenjuje za grgljanje, ispiranje grla kod upala grla, afti. Žalfija deluje antimikrobno i spazmolitično (opušta glatke mišiće). Smanjuje lučenje znoja i pljuvačke, a reguliše i znojenje. Žalfija je prirodni konzervans, jer deluje antimikrobno. Zahvaljujući svojstvu da sprečava razvoj virusa, primenjuje se i u mastima protiv herpesa. Deluje adstrigentno, pa se spolja primenjuje za zaustavljanje krvarenja rana, ali i za dezinfekciju rana i čireva. Pošto deluje spazmolitički, koristi se i za inhalaciju kod astme, bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer deluje i antimikrobno.

Komisija EU je odobrila upotrebu žalfije kod blagih poremećaja varenja i za sprečavanje prekomernog znojenja, a spolja za upale sluznica usta i grla. Istraživanjima je potvrđeno da žalfija doprinosi smanjenju znojenja u menopauzi. Estrogeno dejstvo žalfije može doprineti regulaciji menstrualnog ciklusa, bolnim menstruacijama i smanjiti lučenje mleka kod dojilja, koje žele da prekinu dojenje. Etarsko ulje žalfije deluje antimikrobno, adstrigentno i relaksantno.

 Način primene oralnim putem:
          Kod hormnalnog poremećaja, PMS:
1-2 kapi etarskog ulja alfije pomešati sa kašičicom biljnog ulja i piti jednom dnevno.
          Kod depresije, emotivnog šoka:
2 kapi etarskog ulja žalfije nakapati na kocku šećera i uzimati uz svaki obrok.
 
Način primene kupke i masaže:
          Kod PMS
:
2 kapi etarskog ulja žalfije rastvoriti u 2 ml biljnog ulja i koristiti za masažu leđa i donjeg stomaka više puta dnevno
          Kod suve i ispucale kože:
2 kapi etarskog ulja žalfije pomešati sa 10 ml bademovog ulja, 1 kapi ulja ruže ili mandarine i dobijen smesu paživo nanositi na lice, izbegavajući predeo oko očiju.

Ne smeju je koristiti trudnice, dojilje, epileptičari i deca mlađa od 6 godina. Dugotrajna interna upotreba može dovesti do povećane sklonosti ka konvulzijama. Tujon, jedan od sastojaka žalfije, je neurotoksičan i može izazvati konvulzije. U slučaju da dođe do iritacije očiu etarskim uljem žalfije, što pre oči isprati hladnom vodom i po potrebi potražiti pomoć lekara.

Što se tiče upotrebe sa drugim lekovima: teoretski ne preporučuje se upotreba sa antikonvulzivima.

Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto? –

Zašto da umre čovek, kome u vrtu raste žalfija?

ИНФОРМАЦИЈЕ

Услови коришћења
Начин куповине
Услови испоруке
Право на одустајање
Најчешћа питања

КОНТАКТ

Првомајска 2/E
11080 Земун Београд Србија
+381 69 393 6996
+381 64 2389 704
office@herbaserbica.com

Call Now ButtonPozovite odmah!