straživači raspolažu rezultatima koji ulivaju nadu za početak kliničkih ispitivanja. Istraživanja su iznenadila naučnike – ekstrakti slatkog pelina aktivni su protiv SARS-CoV-2, i ranije je pisao “Dojče Vele”.

Listovi biljke slatkog pelina uzgajani u Kentakiju, u SAD-u, najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije s čistim etanolom ili destilovanom vodom, ali i dodavanjem kafe.

Petra Mihića iz Ljubinja ta vest nije posebno iznenadila. On već godinama jedini u BiH i na bio osnovi gaji upravo slatki pelin, višestruko lekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lek protiv malarije, a u Hercegovini često raste i kao samonikla.

– Kada se u Hercegovini pre nekoliko godina masovno počelo da se sadi smilje, koje je takođe lekovita biljka, ja sam hteo da uradim nešto drugačije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cenio pelin u lečenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima za uzgajanje ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura s organskim uzgajanjem slatkog pelina – priča on za “Dojče Vele”.

Dr med. spec. Andrea Jurić kaže da su se s mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u lečenju Kovida-19 lekari upoznali tokom pandemije.

– U habitusu naroda koji živi na području Hercegovine jeste traženje leka u preparatima biljnog porekla kojima je Hercegovina jako bogata. Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina i prijavljivali pozitivne efekte u svim fazama infekcije. Smatram da bi bilo jako korisno sprovesti dodatne kliničke prospektivne studije po ovom pitanju – ističe.

Call Now ButtonPozovite odmah!