Otkako su mediji u BiH preneli navode nemačkog instituta Max Planck da se slatki pelin pokazao moćnim oružjem u borbi protiv koronavirusa, ne prestaje da zvoni telefon Petra Mihića iz Ljubinja u istočnoj Hercegovini koji godinama uzgaja tu lekovitu biljku.

„Nakon objave obećavajućih vesti iz Nemačke o istraživanju delovanja slatkog pelina, kontaktirali su me profesori iz Zagreba i Beograda i tražili da im pošaljem uzorke kako bi se i oni uključili u istraživanja“, rekao je Mihić Petar lokalnim medijima.

Istraživanje o delotvornosti slatkog pelina (Artemisia annua) nemalo je iznenadilo naučnike s instituta u Potsdamu i njihovi rezultati u lečenju obolelih od covida-19 bude nadu u skori početak kliničkih ispitivanja.

Slatki pelin ima antivirusno delovanje

Ekstrakti slatkog pelina imaju antivirusno delovanje, njima se leče paraziti, uzročnici malarije, a učinkovit je i protiv gljivica i bakterija.

Mihićeva porodica uzgaja pelin na površini od 8.000 metara kvadratnih i od te biljke pravi čajeve, tinkture, eterično ulje, cvetni prah, a uskoro počinje i proizvodnju kapsula.

„Uglavnom sada zovu starije osobe, a razlozi su različiti. Od lečenja i ublažavanja tegoba zbog zaraze koronavirusom do jačanja imuniteta. Svi su zadovoljni, a reakcije su pozitivne. Kad jednom naruče proizvod, ponovno ga traže“, kaže Mihić.

Call Now ButtonPozovite odmah!