Društvenim mrežama uveliko se širi informacija da biljka slatki pelin pomaže u lečenju koronavirusa.

Ovi podaci krenuli su iz Afrike gde se pelin, u okviru narodne medicine, koristi za lečenje infekcija koronom, a i predsednik Madagaskara Andri Radžoelina promoviše lek na bazi te biljke.

Iako ta biljna mešavina još nije naučno istražena, čelnici nekih afričkih zemalja najavili su da će naručiti određene količine slatkog pelina, a neki su svoje isporuke već dobili. 

Sada su se po ovom pitanju oglasili i zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO). 

Stručnjaci su podsetili da medicinske biljke, poput pelina, koje se smatraju mogućim lekom za infekciju, treba testirati na efikasnost i nuspojave.

“Upotreba neproverenih narodnih lekova protiv koronavirusne infekcije može dovesti do ozbiljnih nuspojava i ugroziti život i zdravlje pacijenta”, saopštili su predstavnici SZO i pozvali na oprez pri korišćenju narodnih lekova. Oni su napomenuli da podržavaju tradicionalnu medicinu, ali da je treba primenjivati tek nakon kliničkih ispitivanja.

– Postoji mnogo vrsta tradicionalne medicine, one su korisne. Ali prvo se narodni lekovi moraju testirati rigoroznim testovima, kao što se to radi i sa modernim metodama lečenja bolesti – rekao je Tedros Adan Gebrejesus, generalni direktor SZO.

SZO je podsetio da konzumiranje biljaka i hemikalija bez poštovanja minimalnih dokaza o kvalitetu, bezbednosti i efikasnosti može dovesti do smrti ili ozbiljnih komplikacija za pacijente sa koronavirusom.

Slatki pelin (Artemisia annua) je jednogodišnja zeljasta biljka iz roda pelina. Autohtona je sorta iz umerenih područja Azije, ali je zbog svog medicinskog značaja danas raširena širom sveta, posebno u Južnoj i Jugoistočnoj Evropi i Severnoj Americi. Ima ga i u Srbiji, uz druge, rasprostranjenije vrste pelina. U prirodi raste kao korovska biljka.

U kineskoj tradicionalnoj medicini slatki pelin se od davnina koristi za lečenje raznih bolesti. Lekovita svojstva ove biljke se najviše ogledaju u njenoj sposobnosti jačanja imuniteta. Slatki pelin se najpre koristio samo kao lek protiv groznice i malarije, a danas je najpopularniji zbog svoje sposobnosti da navodno pomaže u lečenju raka, ali to nije klinički odkazano.

Call Now ButtonPozovite odmah!